niedziela, 27 kwietnia 2014

Czekoladowy sernik z whisky

Z sernikami w moim domu wiąże się pewien rytuał. Piekę je zazwyczaj w piątkowe lub sobotnie wieczory, a następnego dnia wyciągam z lodówki i zanim skończę je fotografować muszę kawałek spróbować :-) Sernik jedzony na śniadanie... hm ;-)

Sernik z dodatkiem whisky "chodził za mną" już od jakiegoś czasu. Pomyślałam, że najlepiej będzie smakował z czekoladą. I tak powstał kolejny sernik mojego autorstwa :-) Czekoladowy sernik z whisky... kremowy, lekko mazisty. Whisky nadaje mu wytrawnego smaku, ma idealne proporcje alkoholu, mlecznej czekolady i brązowego cukru. Moim zdaniem to... strzał w dziesiątkę.
"tylko dla dorosłych" :-)
Polecam!



Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 18-20 cm):
600 g białego sera (z wiaderka - na serniki)
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 jajka
100 ml whisky
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

spód:
150 g ciastek zbożowych
50 g masła
1 czubata łyżka ciemnego kakao

dodatkowe kilka kostek mlecznej czekolady

Wykonanie:
Ciastka zbożowe kruszymy na piasek (np. w miseczce od blendera). Dodajemy do nich czubatą łyżkę ciemnego kakao i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy na wolnym ogniu w garnuszku, wlewamy do ciastek i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i dokładnie przyciskamy do dna. Foremkę wkładamy do lodówki.
Na dnie piekarnika umieszczamy duże naczynie wypełnione wodą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. 
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki: ser, roztopioną czekoladę, jajka, whisky, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną. Ucieramy mikserem przez chwilę, tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut. Piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim sernik na 5 minut, następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tak sernik na kolejne 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Chłodzimy, najlepiej przez całą noc, w lodówce. 
Przed podaniem oprószamy go startą na tarce mleczną czekoladą.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Skusiłaś mnie tym sernikiem:) Postaram się go upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie :) Akurat mam w barku whisky i pewnie świetnie się nada :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik tylko dla dorosłych? Będę musiała spróbować :)
    Czy zamiast whisky można dać na przykład rum? Albo może polecisz jakiś inny alkohol?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, wydaje mi się, że ten sernik najlepiej smakuje z whisky. Jeśli rum...to ciemny, tylko, że wtedy ten sernik będzie miał trochę inny smak :-) A z innym alkoholem polecam czekoladowy sernik z amaretto :-)
      http://plaszkowo.blogspot.com/2013/09/czekoladowy-sernik-z-amaretto.html

      Usuń

Wydrukuj przepis