niedziela, 18 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i jabłkami

Pogoda w maju nas nie rozpieszcza. I tak zamiast majowego grillowania i wieczorów pod chmurką otulamy się kocykami i siedzimy w domach. 
Na pocieszenie upiekłam dziś kruche ciasto z rabarbarem i jabłkami. Delikatne w smaku, słodkie z jednoczesnym lekkim kwaskowym posmakiem rabarbaru i jabłek. Najlepsze jedzone tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze lekko ciepłe. Z pewnością będzie smakowało amatorom szarlotki, gdyż trochę ją przypomina. Bardzo smaczne. Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 26 cm):
2 szklanki mąki pszennej
150 g masła lub margaryny do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

3 łodygi rabarbaru
3 twarde jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki konfitury z malin, jeżyn lub borówek

dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, pokrojone na małe kawałki zimne masło, jajko, żółtko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy rękoma ciasto, dzielimy na pół, formujemy 2 kule, owijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Odcinamy końcówki z łodyg rabarbaru. Rabarbar płuczemy i osuszamy. Kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie na cienkie plasterki. Mieszamy pokrojony rabarbar z jabłkami dodając 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i podsmażamy na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy na durszlak i odsączamy z soku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wyciągamy z lodówki jedną kulę ciasta i na grubych oczkach tarki ścieramy na dno foremki. Wyrównujemy delikatnie powierzchnię i wkładamy na 15 minut do piekarnika. Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy równomiernie konfiturę i wykładamy jabłka z rabarbarem. Na wierzch ponownie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.
Po lekkim przestudzeniu ciasta oprószamy wierzch cukrem pudrem.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mmm, ależ kusisz... A o tej porze to już jeść się przecież nie powinno ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę czasochłonne, ale w sumie proste i pyszne. Śmiało można dodać więcej rabarbaru. Bardzo dobre, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis