sobota, 10 maja 2014

Omlet ze szparagami

W związku z tym, że sezon szparagowy trwa dość krótko, mogłabym teraz jeść szparagi codziennie. I od kilku dni jem :-) Dzisiaj na śniadanie omlet z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Oprószony odrobiną startego na tarce grana padano (możecie użyć również innego sera), z dodatkiem kilku listków świeżego oregano, które nadają lekko ziołowego posmaku. Jeśli smażycie kilka omletów najlepiej masę jajeczną ubijać osobno dla każdego. 
Pyszne śniadanie, dlatego polecam!


Składniki (1 omlet):
2 jajka
3 zielone szparagi
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka startego na tarce grana padano
kilka listków oregano
1 łyżka mleka
1 łyżka masła
sól i pieprz
(szczypta cukru)

Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę (z odrobiną soli i cukru). Odcinamy końcówki szparagów i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy 5 minut (powinny być al dente), wyciągamy z wody i zanurzamy na chwilę w bardzo zimnej wodzie. 
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Jajka parzymy, rozbijamy do miski, dodajemy mleko oraz po szczypcie soli i pieprzu. Ubijamy mikserem przez około 30 sekund (masa powinna być mocno spieniona).
Na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy masę jajeczną i przykrywamy pokrywką. Omleta smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. W połowie smażenia układamy na jego wierzchu przekrojone wzdłuż na pół szparagi i pomidorki koktajlowe. Po zdjęciu z ognia trzymamy go przez 2 minuty pod pokrywką. Następnie delikatnie zsuwamy na talerz. Oprószamy odrobiną startego na tarce grana padano, odrobiną soli i pieprzu. Rozkładamy również kilka listków oregano. Od razu podajemy.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Smakowita propozycja i pięknie kolorowa. U mnie też szparagi codziennie, jak co roku w sezonie szparagowym. Omlet ze szparagami robiłam w ubiegłym roku, ale w wersji z piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie i smakowicie wygląda !! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny ,chyba go popełnię...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie to wygląda!!!
    Baaaaaaaaaardzo apetyczne danie !!!!
    Serdeczności:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis