poniedziałek, 9 czerwca 2014

Sernik truskawkowy na zimno

Od czasu kiedy pojawiły się świeże truskawki wiedziałam, że ten przepis musi się wkrótce pojawić :-) Nie mogło bowiem zabraknąć sernika z ich dodatkiem... 
Dziś przepis na prosty w wykonaniu sernik z truskawkami na zimno. Efekt moich nocnych kulinarnych pomysłów. Podałam go z sosem truskawkowym domowej roboty oraz pokrojonymi truskawkami, którymi dekorujemy kawałki pokrojonego już sernika. Sernik będzie też świetnie smakował bez tych dodatków, jeśli go takim podacie - dodajcie odrobinę więcej cukru pudru do masy serowej. 
Według mnie jest przepyszny!
Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 21-23 cm):

masa serowa:
500 g sera (z wiaderka na serniki)
500 g truskawek
250 ml śmietany 30%
4 czubate łyżki cukru pudru
2,5 łyżki żelatyny (20 g)
5 łyżek gorącej wody

spód:
150 g ciastek owsianych
60 g masła

sos truskawkowy:
1 i 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny

pokrojone truskawki do podania

Wykonanie:
Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy na piasek (najlepiej blenderem). Masło roztapiamy i wlewamy do pokruszonych ciastek. Mieszamy dokładnie i wysypujemy masę na spód foremki. Masę przylepiamy również do brzegów foremki na wysokość około 2 do 3 cm. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy przy pomocy łyżki do dna. Foremkę wkładamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, w trakcie dodając stopniowo cukier puder. W dużej misce lub garnku umieszczamy ser. Ucieramy go przez chwilę, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i truskawki. Miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki połączą się, a truskawki rozdrobnią.
W kubku zalewamy wrzątkiem żelatynę. Dokładnie i dość energicznie mieszamy zawartość kubka, do czasu, aż żelatyna rozpuści się. Następnie wlewamy ją do masy serowej i ucieramy mikserem przez około 30 sekund. Masę serową wylewamy do foremki. Przykrywamy szczelnie i wkładamy na minimum 1 noc do lodówki.

Sos truskawkowy do podaniado garnka wsypujemy pokrojone truskawki, dodajemy cukier, wodę, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Zagotowujemy i na wolnym ogniu gotujemy 10 minut. Lekko studzimy i blendujemy na gładką masę (możemy następnie przetrzeć sos przez sito, aby pozbawić go pestek - ja tego nie robiłam). Ponownie zagotowujemy i na bardzo małym ogniu smażymy dość często mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje (20 do 30 minut).

Sernik podajemy z pokrojonymi na kawałki świeżymi truskawkami i sosem truskawkowym.

Smacznego!






5 komentarzy:

  1. piękny sernik! musi być przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobię.
    Czy można zastąpić żelatynę czymś, co nie jest ze zwierzęcia?
    Pozdrawiam
    KopKunKaaa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast żelatyny użyj agar-agar (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub sklepach internetowych). Rozpuść podobnie jak żelatynę - we wrzątku.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Wydrukuj przepis