poniedziałek, 14 lipca 2014

młode ziemniaki z piekarnika

Wychodzi na to, że w lipcu mam wakacje... od gotowania :-) Mają na to wpływ... pogoda, weekendowe wyjazdy i trochę innych czynników :-) Dzisiaj rano wróciłam z Pragi. Miasta, do którego powróciłam po 10 latach. Miasta, które niewątpliwie jest jednym z najbardziej urokliwych europejskich stolic. Może jeszcze napiszę trochę o tym wyjeździe, tymczasem zachęcam Was do wypróbowania dzisiejszego przepisu. Młode ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem świeżego rozmarynu, czosnku i cebuli. Na blogu jest już przepis na ziemniaki pieczone w piekarniku, wtedy były to potatki, które pieczemy odrobinę krócej. Niby prosty przepis, a jaki smaczny. Aromatyczne ziemniaki z piekarnika z pewnością są o niebo lepsze niż te gotowane w wodzie. Świetnie smakują podane z masłem jako osobne danie, możecie też zaserwować do nich mięso, surówkę lub cokolwiek innego. Koniecznie podajcie je razem z upieczonym czosnkiem i cebulą. Ten czosnek to niebo w gębie :-)
Bardzo smaczne!
Polecam!


Składniki:
1 kg młodych małych ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
4 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Ząbki czosnku delikatnie rozgniatamy. Na blaszce rozkładamy folię aluminiową (2 długie kawałki położone na krzyż). Rozkładamy na środku ziemniaki. Pomiędzy ziemniaki wkładamy ząbki czosnku i cebulę. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy dużą szczyptą soli. Rozkładamy gałązki rozmarynu i zawijamy w folię pozostawiając odrobinę miejsca wewnątrz. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut.

Smacznego! 


2 komentarze:

  1. Już się nie mogę doczekać młodych ziemniaków. Z tym czosnkiem i rozmarynem to na pewno muszą być bardzo aromatyczne. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis