niedziela, 10 sierpnia 2014

kanapki z jajkiem sadzonym

Podobno śniadanie to podstawa każdego dnia. Ja jestem z tych, którzy jedzą je dość  późno. Weekendowe należą do moich ulubionych. Można wówczas wymyślić coś nowego. Dzisiaj razowy chleb z dodatkiem sadzonych jajek. Trochę nietypowych, ponieważ smażonych razem z cebulką i pomidorami. Usmażone jajka układamy na kromkach chleba, do tego odrobina masła, sałaty i świeży koperek (Ci, którzy kalorii nie liczą mogą jeszcze posmarować chleb odrobiną majonezu). Z jednej strony coś prostego, z drugiej mała odskocznia od codziennych kanapek z serem, szynką lub gotowanym jajkiem.
Jeśli macie ochotę na pyszne śniadanie... polecam :-)


Składniki (na 8 kromek chleba, 4 porcje):
4 jajka
2 pomidory
1/2 średniej wielkości cebuli
2 łyżeczki masła
sól i pieprz

ponadto:
8 kromek razowego chleba
1 czubata łyżka drobno pokrojonego koperku
kilka liści sałaty (u mnie mix sałat)
masło

Wykonanie:
Pomidory i jajka parzymy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy, usuwamy wodę i pestki. Odsączamy nadmiar wody na sitku, a następnie przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Cebulkę drobno kroimy.
Na małej patelni rozgrzewamy 1/2 łyżeczki masła, następnie dodajemy 1 łyżkę cebuli, po minucie smażenia dodajemy 1/4 ilości pomidorów, smażymy dalej przez 2 minuty, dość często mieszając. Następnie wbijamy nisko nad patelnią jajko. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 2-3 minut (żółtko w środku powinno być płynne). Zsuwamy delikatnie na talerzyk. Przekrawamy na pół i układamy na 2 kromkach chleba posmarowanych masłem i obłożonych odrobiną sałaty. Posypujemy koperkiem i od razu podajemy. Czynność powtarzamy jeszcze 3 razy (każde jajko smażąc osobno wg powyższego przepisu).

Smacznego!

1 komentarz:

Wydrukuj przepis