wtorek, 2 września 2014

aromatyczny gulasz z dynią

Kiedy przez cały dzień pada deszcz najlepiej: nie wychodzić z domu, zasiąść na kanapie, otulić się kocem i leniwie spędzić dzień. Wtedy nawet krople deszczu uderzające o parapet nie są straszne. W Poznaniu cały dzień pada... Nie lubię takiej pogody. Wtorek, zatem wymarzona laba możliwa dopiero po przyjściu z pracy. Jedno jest pewne... w taki dzień aromatyczny gulasz smakuje jeszcze lepiej. Gulasz przyrządzamy ze schabu, który ugotowany zgodnie z przepisem jest bardzo kruchy. Dodajemy do niego dynię, pomidory, żółtą paprykę oraz suszoną żurawinę. Gęsty, rozgrzewający i aromatyczny. Pięknie pachnie, kolorowo wygląda i naprawdę świetnie smakuje. Ma lekko słodkawy posmak. Najlepszy na tzw. "drugi dzień" Polecam!


Składniki (4 porcje):
600 g schabu bez kości
300 g dyni (waga po obraniu skóry i usunięciu miąższu)
2 duże dojrzałe pomidory
1 duża żółta papryka
1 duża cebula
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki suszonej żurawiny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 liście laurowe

Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do niego 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki, kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy drobno. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie paseczki. Dynię (wcześniej obieramy ją ze skóry i usuwamy miąższ) kroimy również na dość małe kawałki. 
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy na niej mięso przez około 12 do 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażamy przez 5 minut cebulę, a następnie dodajemy podsmażone mięso. Mieszamy i po chwili wlewamy gorący bulion. Dodajemy liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu. Po 30 minutach gotowania dodajemy pomidory, po kolejnych 15 minutach paprykę i po kolejnych 15 dynię, suszoną żurawinę, kurkumę, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, czerwoną słodką paprykę, cynamon. Gotujemy potrawę jeszcze przez 15 minut (łączny czas gotowania 1 godzina i 15 minut). Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy i wkładamy do lodówki. Gulasz najlepiej smakuje na drugi dzień. Podajemy go na ciepło ze świeżą bagietką.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis