czwartek, 11 września 2014

krem dyniowy z mascarpone

Wyobraziłam sobie... zupę.
Krem, aksamitny, z jednej strony delikatny, z drugiej... wyrazisty w smaku. 
Jesienny krem... z pieczonej dyni. 
Kiedy wracam do domu liście szeleszczą pod stopami...
Eksperymentuję.
Wyrazistości nadaje czerwona papryka, imbir, czosnek i cebula, delikatności ser mascarpone. 
Kropką nad i są... podsmażone pomidorki koktajlowe. 
To już chyba trzeci przepis na krem dyniowy. 
Mam wrażenie, że najlepszy :-) 
Smakuję ostanie jesienne smaki...
Odliczam dni do urlopu.
Zachwycam się kremem...
Polecam!


Składniki (4 porcje):
1,2 kg dyni
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
3/4 szklanki bulionu warzywnego
125 g mascarpone
1 duża szalotka
1 duży ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
12-16 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz

Wykonanie:
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ i kroimy na małe kawałki. Paprykę przekrawamy na pół i usuwamy z niej gniazdo nasienne. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki, kroimy na mniejsze kawałki. Żaroodporne naczynie smarujemy 1/2 łyżki oliwy z oliwek, wykładamy dynię, pomidory i paprykę, polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószamy dużą szczyptą soli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45 minut, kilka razy podczas pieczenia mieszamy zawartość naczynia szpatułką. Studzimy. Następnie ściągamy z upieczonej papryki skórkę.
Czosnek, szalotki i imbir obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek, szalotkę i imbir i podsmażamy je przez 2 minuty, cały czas mieszając. Studzimy.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Patelnię, na której wcześniej podsmażaliśmy warzywa, rozgrzewamy. Dodajemy pomidorki, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu i podsmażamy przez 2 do 3 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do upieczonej dyni z papryką i pomidorem dodajemy podsmażoną szalotkę, czosnek i imbir. Blendujemy je na gładkie puree. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion warzywny i mascarpone. Podgrzewamy zupę dodając jeszcze sos sojowy i dużą szczyptę (lub nawet dwie ) świeżo zmielonego pieprzu. 
Kiedy krem będzie bardzo gorący przekładamy na talerze, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Podajemy.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. mmm przepyszny ten krem, jako fanka dyni koniecznie muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis