Dzisiaj proponuję danie obiadowe: makaron z wędzonym łososiem i mascarpone. Przepis, który świetnie sprawdzi się, kiedy chcemy przygotować szybki obiad po pracy. Wystarczy ugotować makaron i połączyć składniki na teflonowej patelni. Danie, które pewnie nie prezentuje się najlepiej, ale smakuje naprawdę dobrze. Polecam!
Składniki (2 porcje):
ok. 180-200 g makaronu typu penne rigate
150 g wędzonego łososia
125 g mascarpone
4 łyżki wody z gotowanego makaronu
1 duża szalotka
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta soli
sok z 1/4 limonki
sok z 1/4 limonki
1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy go, zachowując 4 łyżki wody.
Kroimy dość drobno wędzonego łososia, szalotkę w piórka, czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy szalotkę, podsmażamy ją przez około 2 minuty. Dodajemy czosnek, a po kolejnych 30 sekundach ser mascarpone i 4 łyżki wody. Na wolnym ogniu podgrzewamy składniki, cały czas mieszając. Kiedy połączą się dodajemy wędzonego łososia, ugotowany makaron, szczyptę soli, dużą szczyptę czarnego pieprzu. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki będą gorące. Przekładamy na talerze, skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.
Smacznego!
Składam reklamację, w przepisie nie podano w którym momencie dodać rybę :P
OdpowiedzUsuńA tak poważnie to wyjechało dzisiaj na obiad i było bardzo smaczne!
Ufff, dobrze, że Twoja intuicja podpowiedziała, kiedy dodać łososia :-)
UsuńPodobno nie myli się ten, kto nic nie robi. Przepis poprawiony, dzięki za czujność :-)