piątek, 17 października 2014

krem ze szpinaku i cukinii



Zupy kremy dość często pojawiają się na blogu. Chyba mam do nich słabość :-) Ten ma piękny zielony kolor i smakuje naprawdę dobrze. Szpinakowy, z cukinii. Z wyraźnie wyczuwalnym w smaku czosnkiem. To on nadaje zupie charakteru. 

Możecie podać krem z grzankami, z lekko podsmażonymi na patelni pomidorkami koktajlowymi lub uprażonymi płatkami migdałowymi. Mnie bardzo smakował. Polecam!

Składniki (2-3 porcje):
2 szklanki bulionu warzywnego
1 średniej wielkości cukinia (350 - 400 g)
100 g świeżego szpinaku typu baby
1/2 szklanki śmietany 30%
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Wykonanie:
Cukinię kroimy razem ze skórką na cienkie plasterki, czosnek zgniatamy trzonkiem noża, następnie obieramy i dość drobno kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cukinię, podsmażamy ją na średnim ogniu dość często mieszając przez 5 minut. Przekładamy ją na talerz  i na tej samej patelni podsmażamy przez 30 sekund czosnek (cały czas mieszając go).
Cukinię przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy czosnek i na wolnym ogniu zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy opłukany szpinak (nie musimy odrywać łodyżek), gotujemy 3 minuty, studzimy, a następnie blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem (u mnie po dwie duże szczypty soli i pieprzu). Podgrzewamy raz jeszcze.

Podajemy z grzankami (pokrojony na małe kawałki chleb lub/oraz przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni) lub z uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :) Też ostatnio robiłam krem ze szpinaku, ale nie wpadłam na to żeby dodać tam cukinię :) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis