czwartek, 23 października 2014

przepis na szybką pizzę



Dzisiejszym motywem przewodnim jest pytanie "jak zrobić domową pizzę w najkrótszym czasie"?
Generalnie uznaje się, że ciasto drożdżowe powinniśmy dobrze wyrobić oraz powinno ono wyrosnąć w ciepłym miejscu, minimum przez 1 godzinę.
Czy można zatem zrobić pizzę szybko, sprawnie i bez długiego oczekiwania na to, aż ciasto podwoi swoją objętość?

Zrobienie tej pizzy zajmie Wam 45 minut :-) Od wejścia do kuchni do momentu położenia jej kawałka na talerz. W tym czasie suche drożdże mieszamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na 5 minut, ciasto wyrabiamy 3 minuty i pozostawiamy je na 10 minut. Pizzę pieczemy 15 minut. Przepis na ciasto zainspirowany wpisem na food.com.

Do końca nie byłam pewna czy wyjdzie.
Wyszła...
Wyszła...
Naprawdę smaczna pizza.

Dzisiaj dodatki nie są ważne, gdyż możecie wybrać je według uznania. Pizza cztery sery, z szynką i pieczarkami, z oliwkami, z kaparami, z anchois, tuńczykiem, rukolą... Trochę pomysłów możecie już znaleźć na blogu. To ciasto gra dzisiaj główną rolę... Ja dodałam szynkę, pieczarki, czerwoną cebulę, kukurydzę i ser z niebieską pleśnią. Dodatki uznajcie dzisiaj tylko za inspirację lub podpowiedź. Obowiązkowym jest sos, którym smarujemy ciasto. Dzisiaj w wersji ekspresowej. A w nim świeże pomidory... najlepsze.

Aaaa... i to jest pizza, której chrupiącymi brzegami można zajadać się... ze smakiem!
Od dzisiaj stwierdzam, że pizzę można zrobić także... niespodziewanym gościom :-)
Szybka pizza, bardzo smaczna i zdecydowanie godna polecenia :-)

Składniki (na 2 okrągłe pizze o średnicy ok. 25-27 cm):

ciasto:
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

farsz:
4 duże pieczarki
8 plasterków szynki
kawałek czerwonej cebuli
4 łyżki kukurydzy
ok 50 g kawałek sera z niebieską pleśnią

sos:
2 pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
po dużej szczypcie soli, pieprzu i oregano

Wykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki, kroimy na małe kawałki. W małym garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy pomidory, smażymy je ok. 15 minut, dość często mieszając. Następnie dodajemy po szczypcie soli, pieprzu i oregano, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
W trakcie smażenia pomidorów przygotowujemy ciasto. Podgrzewamy wodę. Dodajemy do niej drożdże i cukier, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, po środku robimy wgłębienie. Wlewamy we wgłębienie oliwę oraz rozczyn z drożdży. Łyżką zagarniamy mąkę do środka do czasu, aż składniki zaczną łączyć się. Następnie ręką zagniatamy ciasto. W przypadku gdy ciasto będzie klejące możemy dodać odrobinę mąki (ja nie musiałam jej dodawać). Ciasto zagniatamy 3 minuty, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 10 minut.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 240 stopni C.
Pieczarki kroimy na cienkie plasterki, ser pleśniowy kruszymy na małe kawałki, czerwoną cebulę kroimy na półtalarki, kukurydzę z puszki odsączamy z wody.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą część spłaszczamy i podsypując odrobiną mąki rozwałkowujemy na placki o średnicy 25-27 cm. Ciasto przekładamy na blaszki posmarowane odrobiną oliwy oraz oprószone odrobiną mąki. Smarujemy je sosem pomidorowym pozostawiając odrobinę wolnego brzegu. Rozkładamy plasterki szynki i pieczarek, czerwoną cebulę, kawałki sera pleśniowego i kukurydzę. 
Pieczemy w piekarniku 15 minut.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta pizza. Poczułem się głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowa pizza jest najlepsza, no i jeszcze w tak ekspresowym tempie - czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis