wtorek, 18 listopada 2014

bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej


Naleśniki z mąki ryżowej, szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera, wystarczy tylko łyżką połączyć składniki. Bez glutenu, na słodko lub wytrawne... dodatki możecie wybrać sami. W dzisiejszym przepisie propozycja podania ich na słodko. Z bananami i miodem. Pyszne!

Składniki (ok. 12 naleśników):
2 szklanki mąki ryżowej
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek

propozycja podania:
4 banany
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru pudru + 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Jajka parzymy. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy przesianą przez sito mąkę ryżową, rozbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Składniki mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, smarujemy nią przy pomocy pędzelka patelnię, rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie gorąca przy użyciu chochli wlewamy na jej środek ciasto. Rozprowadzamy je po powierzchni patelni, dość energicznie obracając w powietrzu. Smażymy naleśnik około 2 minut, a następnie obracamy i smażymy kolejne 2 minuty (powinien być lekko zarumieniony z każdej strony). Przekładamy na talerz i powtarzamy smarowanie patelni oliwą i smażenie kolejnego naleśnika.

Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Propozycja podania na słodko:
Banany kroimy na plasterki, rozkładamy je na powierzchni naleśników, polewamy odrobiną miodu, a następnie zwijamy naleśniki w ruloniki. Wierzch smarujemy jeszcze odrobiną miodu i oprószamy odrobiną cukru pudru z dodatkiem cynamonu.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. z mąki ryżowej jeszcze nie robiłam naleśników i jestem ciekawa ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego mleka dodałaś? Bo mam nadzieję, że nie krowiego...

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis