W dzisiejszym przepisie skorzystałam z patentu na kruchego i soczystego kurczaka Jamie'go Olivera. W książce 15 minut w kuchni podaje on często przepisy z dodatkiem smażonej lub grillowanej piersi z kurczaka, którą rozbijamy wałkiem w papierze śniadaniowym. Później obtaczamy w panierce lub marynacie i smażymy/grillujemy na patelni.
Jego pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ten sposób smażenia po pierwsze umożliwia nam przygotowanie lekkiego mięsa, po drugie szybkiego, po trzecie kruchego i soczystego. Dzisiaj w mojej wersji filety smażymy na patelni w całości w panierce z kolendry i kolorowego pieprzu wcześniej utłuczonego w moździerzu. Później wystarczy pokroić soczyste mięso na plasterki i podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.
Dla mnie bomba ;-)
Polecam!
Składniki (2 porcje):
mięso:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka kolendry
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
do podania:
pieczone ziemniaki (np. z tego przepisu pieczone ziołowe ziemniaki) lub ryż
lekka sałatka z pomidorków kokatjlowych i roszponki
sałatka:
duża garść roszponki
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
duża szczypta suszonej mięty
szczypta soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Filety oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy i osuszamy. Umieszczamy pomiędzy dwoma arkuszami papieru śniadaniowego i rozbijamy wałkiem kuchennym na grubość około 1,5 cm.
W moździerzu ucieramy kolendrę z kolorowym pieprzem.
Filety obtaczamy z dwóch stron w kolendrze i pieprzu, następnie lekko solimy z dwóch stron.
Ząbki czosnku z łupinkach rozgniatamy trzonkiem noża.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kiedy będzie bardzo gorąca umieszczamy na patelni filety z kurczaka oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy około 4 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.
Usmażone filety wykładamy na deseczkę i kroimy na plasterki.
Podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami oraz lekką sałatką.
sałatka z pomidorków koktajlowych i roszponki:
Pomidorki koktajlowe i roszponkę płuczemy i osuszamy. Pomidorki przekrawamy wzdłuż na pół.
W miseczce łączymy dokładnie mieszając składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, suszoną miętę oraz po szczypcie soli i pieprzu.
W miseczce umieszczamy roszponkę, połówki pomidorków, tuż przed podaniem dania wlewamy sos i mieszamy składniki sałatki.
Smacznego!
ale soczysta pierś. Pomysł na panierkę genialny;)
OdpowiedzUsuń