piątek, 23 stycznia 2015

tarta ze szpinakiem, białą rzodkwią i mascarpone


Na blogu znaleźć już można kilka przepisów na tarty z farszem szpinakowym. Dzisiejszy przepis postanowiłam umieścić z uwagi na dość ciekawy składnik, jaki znalazł się w towarzystwie szpinaku. Biała rzodkiew :-) Pomysł trochę spontaniczny, tym bardziej, że nigdy wcześniej jej nie piekłam. Najpierw podsmażamy ją na patelni razem z cebulą i czosnkiem, potem upieczona pozostaje lekko chrupiąca. Z pewnością nadaje tarcie ciekawego smaku. Do tego mascarpone i ziarna słonecznika. Wyszło naprawdę smacznie :-)
Polecam :-)


Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm):

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli


farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (450 g)
1 biała rzodkiew (ok. 350 g)
250 g mascarpone
1 jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 czubate łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Wykonanie:


Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, wodę i sól. Zagniatamy dość szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Szpinak rozmrażamy na małym ogniu na patelni, dość często go mieszając. Studzimy, dokładnie odciskamy z wody i dość drobno kroimy. 
Białą rzodkiew kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półtalarki. Cebulę kroimy dość drobno, a czosnek na plasterki. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją około 3 minut, dodajemy białą rzodkiew, a po kolejnych 3 minutach czosnek, podsmażamy dalej przez 1 minutę (podczas smażenia składniki dość często mieszamy).

W misce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy mascarpone, po dużej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, mieszamy do dokładnego połączenia. Dodajemy szpinak, podsmażoną cebulę, białą rzodkiew i czosnek, ziarna słonecznika. Mieszamy ponownie, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną okrągłą formę. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.

Po wyjęciu formy z piekarnika zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz szpinakowy, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 40 minut.

Smacznego!




2 komentarze:

Wydrukuj przepis