sobota, 14 marca 2015

ciastka kakaowe z orzeszkami ziemnymi


Czy jest w tych ciastkach jakaś sprzeczność?
Dzisiaj z pewnością bawimy się łączeniem różnych smaków.
Mocno kakaowe z dodatkiem słonych orzeszków ziemnych.
Do kawy w sam raz.
Spróbujcie :-)


Składniki (14 sztuk):

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
100 g zimnego masła
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
1 jajko
4 łyżki zimnej wody
duża szczypta soli

1/2 szklanki orzeszków ziemnych solonych

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy gorzkie kakao, cukier i sól, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, jajko i wodę. Rękoma zagniatamy ciasto (w miarę szybko). Kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (u mnie na całą noc).
Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 14 części. Z każdej formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie mocno spłaszczamy. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy w wierzch orzeszki ziemne. Pieczemy ok. 17 - 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, ale ja bym użyła orzeszków niesolonych, bo tych słonych nie lubię wybitnie :P

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis