niedziela, 5 kwietnia 2015

mazurek z białą czekoladą i owocem granatu



To chyba jeden z moich ulubionych mazurków. Słodkie kruche ciasto, bardzo słodka biała czekolada i kwaskowy w smaku owoc granatu. Świetne połączenie smaków.
Pyszny!

Z życzeniami radosnych Świąt! :-)

Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
200 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
kilka kropel aromatu waniliowego

2 tabliczki białej czekolady (200 g)
5-6 łyżek śmietany 30%
1 owoc granatu

Wykonanie:
Mąkę (pszenną i krupczatkę) przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło, cukier puder, żółtka i kilka kropel aromatu waniliowego. Ręką zagniatamy ciasto (dość szybko). Kulę ciasta zawijamy w folię i wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Kiedy ciasto schłodzi się wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na cienki ok. 4 mm grubości placek, brzegi odkrawamy równo nożem (placek na około 35 x 20 cm). Przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy kulkę ciasta i rozwałkowujemy ją, kroimy w cienkie paski i obkładamy brzegi mazurka. Dociskamy je widelcem.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (aż ciasto delikatnie zarumieni się). Po upieczeniu studzimy.

Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę. Rozpuszczamy w niej białą czekoladę ze śmietanką. Kiedy masa będzie płynna i gładka wylewamy ją na wierzch mazurka, równomiernie rozprowadzamy po powierzchni.
Na wierzchu rozkładamy ziarna wydrążone z owocu granatu.

Smacznego!




2 komentarze:

Wydrukuj przepis