niedziela, 31 lipca 2016

udka z kurczaka w hinduskim stylu



Po powrocie z wakacji... na naszym stole Azja zagościła na dobre :-) Ostatni wyjazd chyba przyniósł sporo inspiracji. Po tajsko-polskich smakach na obiad zaserwowałam udka z kurczaka w pysznym sosie curry z ciecierzycą. Przepis podsunął mi Jamie Oliver w swojej książce "Gotuj sprytnie jak Jamie". Uwielbiam jego pomysły na dania jednogarnkowe :-) Mój przepis poddałam lekkim modyfikacjom. Wyszło pysznie! Mięso jest delikatne w smaku, a sos aromatyczny. 
Jak to bywa z indyjskimi potrawami: przygotowuje się je szybko, nie kosztują wiele, ale smakiem zazwyczaj podbijają nasze podniebienia.
Danie z pewnością powtórzymy.
Polecam! :-)


Składniki (4 porcje):
1 kg udek z kurczaka
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
1 czerwona papryka
1 kostka bulionowa drobiowa
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 łyżeczki curry w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 puszka ciecierzycy (400 g)
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
200 g białego ryżu
po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu

opcjonalnie po podania: kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego, listki świeżej kolendry lub pietruszki

Wykonanie:
Udka płuczemy, a następnie osuszamy.
Jedną cebulę kroimy dość grubo, obieramy czosnek, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, imbir kroimy dość drobno. Cebulę, czosnek, imbir i paprykę umieszczamy w miseczce od blendera, dodajemy miód, kurkumę, curry, pokruszoną kostkę bulionową. Całość blendujemy na gładką pastę.

Drugą cebulę kroimy dość drobno, ciecierzycę odsączamy na sicie z zalewy.
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy udka z kurczaka i obsmażamy je na średnim ogniu z obu stron, łącznie przez około 10 minut. Zdejmujemy z je z patelni i odkładamy na talerzu. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną cebulę, podsmażamy ją przez kilka minut. Następnie dodajemy pastę, smażymy dalej przez kilka minut dość często mieszając zawartość patelni. Wlewamy 500 ml wrzątku, dodajemy ciecierzycę, pastę pomidorową oraz po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy dokładnie i wkładamy do sosu udka z kurczaka. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i na niezbyt dużym ogniu gotujemy potrawę około 50 minut. Na 15 minut przez końcem gotowania wsypujemy do sosu ryż. Mieszamy tak aby równomiernie rozprowadzić go na patelni. 

Po podaniu na talerze możemy dodać na wierzch po jednej łyżce naturalnego jogurtu greckiego oraz przybrać kilkoma listkami kolendry lub pietruszki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis