sobota, 12 sierpnia 2017

sernik na zimno z malinami


Sernik na zimno... z sera, jogurtu greckiego i śmietany. Z malinami, na ciasteczkowym spodzie. Łatwy w wykonaniu. Jeden z lepszych serników na zimno, jakie ostatnio jedliśmy. Połączenia sera, jogurtu i śmietany sprawia, że jest lekki i delikatny w smaku. A maliny świetnie do niego pasują... 
Smak polskiego lata :-) Polecam! :-)



Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm):

400 g jogurtu greckiego
250 g mielonego sera (w kostce)
200 ml śmietany 30%
3/4 szklanki cukru pudru
1 galaretka malinowa
1 łyżka żelatyny
250 g malin

ciasteczkowy spód
160 g ciastek (u mnie mieszanka herbatników i krakersów)
80 g masła

Wykonanie:

Przygotowujemy spód ciasteczkowy: ciastka kruszymy na piasek (np. w miseczce blenderem), masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy do ciastek i dokładnie mieszamy. Spód okrągłej foremki wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy szczelnie obręcz. Masę ciasteczkową wykładamy do formy, równomiernie rozprowadzamy po dnie oraz na wysokość 1-2 cm obręczy. Wyrównujemy powierzchnię i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Masa serowa: galaretkę malinową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę umieszczamy w metalowym garnuszku, zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy.

Ser blendujemy przez chwilę na gładką masę, dodajemy jogurt grecki, śmietankę 30%, cukier puder. Ucieramy masę mikserem przez około 3 minuty, aż będzie gęsta i gładka.

Żelatynę podgrzewamy (np. na małym ogniu, cały czas mieszając i uważając, aby nie zagotowała się). Lekko studzimy i dodajemy do przestudzonej galaretki, którą cały czas energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki żelatyny. 

Galaretkę z żelatyną dodajemy do masy serowej, ucieramy mikserem do dokładnego połączenia składników. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wykładamy maliny. Następnie łyżką delikatnie mieszamy, tak aby maliny znalazły się pod masą serową. Formę przykrywamy szczelnie, wkładamy do lodówki do schłodzenia (na kilka godzin, a najlepiej na całą noc).

Smacznego!








2 komentarze:

Wydrukuj przepis