niedziela, 17 czerwca 2018

tarta z kremem z białej czekolady i czerwoną porzeczką


Letnie smaki... w lekkiej tarcie z kremem z białej czekolady i mascarpone, z czerwoną porzeczką na kruchym ciasteczkowym czekoladowym spodzie. Bez pieczenia! 
Słodki delikatny krem, a do tego łamiące tę słodycz kwaskowe w smaku czerwone porzeczki. Podobno... "niebo w gębie"
Smak lata! :-)
Polecam!


Składniki (na formę od tarty o średnicy ok. 24 cm):

ciasteczkowy spód
160 g herbatników maślanych
80 g masła
20 g gorzkiej czekolady

krem
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
150 g białej czekolady

ok. szklanki czerwonej porzeczki

Wykonanie:


Ciastka rozgniatamy na piasek (najłatwiej rozdrobnić je blenderem). Czekoladę z masłem rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku, łączymy z ciastkami, dokładnie mieszamy i wykładamy na dno formy posmarowanej odrobiną masła. Przyciskamy do dna i do brzegów, wyrównujemy, wkładamy do lodówki.


Białą czekoladę rozpuszczamy (w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą). Studzimy.
Śmietankę i mascarpone umieszczamy w misce, ucieramy mikserem do czasu, aż masa będzie gęsta. Dodajemy ostudzoną rozpuszczoną białą czekoladę i mieszamy dokładnie szpatułką.

Krem wykładamy na ciasteczkowy spód. Wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy dość gęsto czerwoną porzeczkę. Szczelnie przykrywamy i chłodzimy w lodówce (najlepiej przez całą noc).

Smacznego!




1 komentarz:

  1. pysznie wygląda i napewno tak smakuje! czy zimą można dodać owoce mrożone?rysiaa

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis