piątek, 27 grudnia 2013

Marchewkowe muffinki

Dawno nie było u mnie muffinek, zatem pora nadrobić zaległości :-) Delikatne w smaku, marchewkowe, pachnące, z dodatkiem cynamonu i świeżego imbiru. I jak to muffinki... niezwykle szybkie w wykonaniu, wystarczy włączyć piekarnik, połączyć składniki i je upiec. Gotowe! :-)

20.02.2014r: polecam także muffinki marchewkowe z pomarańczą




Składniki (12 sztuk):
250 g mąki pszennej
220 g startej na małych oczkach tarki marchwewki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
80 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki startego na tarce świeżego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 st. C.
W jednej miseczce łączymy składniki mokre: jajka, olej, miód, marchewkę i imbir, w drugiej składniki suche: mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie łączymy zawartość obu miseczek, mieszamy wszystko łyżką i przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy 27 minut.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Muffinki marchewkowe to jedne z moich ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam :) Choć nikt w domu nie wie, że to ciasto z marchwią :)))

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis