piątek, 14 lutego 2014

Deser z mascarpone, nutellą i mango

Kiedy prawie pół roku temu zaczynałam umieszczać tutaj moje przepisy jednym z pierwszych deserów był "mangodeser". Dzisiaj chciałam powrócić do mango, ale w innej odsłonie...
Lubię takie proste desery. Nie dość, że można je szybko zrobić, to do tego ładnie wyglądają :-) Dzisiaj łączymy mascarpone z naturalnym jogurtem i nutellą. Na wierzchu puree z mango. Słodki, czekoladowy, a jednocześnie z orzeźwiającym owocowym akcentem. Polecam!


Składniki (4 porcje):
250 g mascarpone
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki nutelli
1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
2 łyżki brązowego cukru

1 mango
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki brązowego cukru

Wykonanie:
W miseczce umieszczamy mascarpone, jogurt naturalny, nutellę, przesiane przez sitko ciemne kakao i cukier, wszystko blendujemy, aż masa będzie gładka.
Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy miód i również blendujemy na gładkie puree.
Masę czekoladową wykładamy do małych szklanek, na wierzch kładziemy puree z mango, posypujemy odrobiną brązowego cukru. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis