sobota, 15 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczeniowym

Polędwiczki wieprzowe tak kruche, że wręcz rozpływają się w ustach. Polędwicę kroimy na plasterki, podsmażamy na każdej stronie, a następnie zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, zioła i dusimy przez 20 minut. Nic prostszego :-) Sos z dodatkiem kilku suszonych grzybów smakuje wybornie.
Świetne! Polecam!

Spróbuj także polędwiczek wieprzowych w marynacie musztardowo-miodowej


Składniki (2 porcje):
300 g polędwicy wieprzowej
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju
kilka suszonych grzybków
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Suszone grzyby płuczemy i zalewamy zimną wodą, moczymy minimum 1 godzinę i kroimy drobno. Cebulę i czosnek drobno kroimy.
Polędwicę kroimy na plasterki grubości ok. 1 cm. Każdą polędwiczką rozgniatamy palcami, oprószamy z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy polędwiczki, najpierw połowę po 2 minuty na każdej ze stron. Wykładamy je na talerz i podsmażamy tak samo drugą partię. Wkładamy wszystkie na patelnię i zalewamy gorącą wodą, tak, żeby mięso było przykryte wodą. Dodajemy cebulę, czosnek, pieprz, ziele angielskie, tymianek i mielony kminek. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy polędwiczki 20 minut.
Polędwiczki wyciągamy na talerz (wyjmujemy także ziele angielskie). W 1/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do sosu i mieszamy energicznie, kiedy sos zgęstnieje odstawiamy z ognia. Polędwiczki podajemy z sosem, ziemniakami i surówką.

Smacznego!

2 komentarze:

Wydrukuj przepis