środa, 12 marca 2014

Bułki pszenne z soją

Zdecydowanie jedne z lepszych bułek, jakie ostatnio upiekłam. Lekko mleczne, mięciutkie i puszyste. Dodatek soi nadaje im ciekawego smaku. Ziemniak sprawia, że są lekko wilgotne. Najlepiej zrobić je przy okazji gotowania większej ilości soi potrzebnej do innej potrawy (np. kotletów z soi), gdyż potrzebujemy do nich tylko jej 1/2 szklanki. Co ważne, świetnie smakują też dzień po upieczeniu. Bardzo polecam!


Składniki (6 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
1 ugotowany ziemniak (średniej wielkości)
1/2 szklanki ugotowanej soi
3/4 szklanki mleka
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
1 jajko
4 łyżki roztopionego masła
1 łyżka cukru
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito. Ugotowanego ziemniaka rozdrabniamy dokładnie widelcem, na puree. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego suche drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Jajko rozbijamy do kubka i rozmącamy je lekko widelcem, wlewamy do mąki, pozostawiając 2 łyżki do posmarowania bułek. Do mąki dodajemy także rozczyn z drożdży, ziemniaki, roztopione masło, szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je do czasu, aż będzie gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, dodajemy soję i zarabiamy je przez chwilę wgniatając soję w ciasto, dzielimy na 6 równych porcji. Formujemy z nich okrągłe bułki, które układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 26 minut.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Z soją? Ciekawe, takich jeszcze nie próbowałam :) A wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis