piątek, 30 maja 2014

Chiński makaron z kurczakiem, papryką i selerem naciowym

Postanowiłam połączyć azjatyckie smaki z selerem naciowym. Chiński makaron, lekko podsmażona czerwona papryka, kawałki kurczaka z aromatem czosnku, imbiru i oleju sezamowego, uprażony sezam, szalotka, a do tego seler naciowy. Dodaje on całości ciekawego smaku. Danie dobre na lunch, szybkie w wykonaniu, aromatyczne, smaczne i kolorowe. 
Taka moja kulinarna zabawa w łączenie smaków :-)
Polecam!


Składniki (2 porcje):
120 g makaronu chińskiego
1 filet z kurczaka
1 czerwona papryka
1 łodyga selera naciowego
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka sosu sojowego
odrobina soku z limonki
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Mięso oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy na małe kawałki. Oprószamy je lekko pieprzem, dodajemy 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, kilka kropel soku z limonki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Czerwoną paprykę, czosnek, imbir, seler naciowy kroimy drobno. Szalotkę kroimy w piórka.
Makaron zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy pod przykryciem 5 minut i odcedzamy z wody.
Na patelni prażymy przez kilka minut sezam, do czasu, aż lekko zarumieni się. Przesypujemy na talerzyk.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy czerwoną paprykę, podsmażamy ją przez 3 minuty i przekładamy do miseczki. 
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, dodajemy czosnek i imbir. Podsmażamy przez 15 sekund cały czas mieszając i dodajemy kawałki kurczaka. Podsmażamy go około 4 do 5 minut, dość często mieszając.
Na talerzach rozkładamy chiński makaron, następnie kawałki kurczaka, podsmażoną czerwoną paprykę, seler naciowy, szalotkę. Całość posypujemy uprażonym sezamem i skrapiamy odrobiną soku z limonki.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis