wtorek, 6 maja 2014

Muffinki z czerwoną porzeczką

Lubię muffinki :-) Za ich smak i za to, że to chyba jeden z najszybszych i najłatwiejszych wypieków, jakie znam. Wystarczy włączyć piekarnik, połączyć składniki i je upiec. Dzisiaj słodkie muffinki z dodatkiem kwaskowej w smaku czerwonej porzeczki. Oprószone cukrem pudrem smakują świetnie. Mają delikatne ciasto i aromat, który sprawia, że trudno jest się im oprzeć :-) Łatwy przepis na wypiek w środku tygodnia. 
Polecam :-)


Składniki (12 sztuk):
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki cukru brązowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju
200 g jogurtu naturalnego
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu waniliowego

cukier puder do oprószenia muffinek

Wykonanie:
Piekarnik włączamy nastawiając temperaturę pieczenia na 190 stopni C. W misce łączymy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, cukier brązowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy: olej, jogurt naturalny, jajka i ekstrakt waniliowy. Następnie łączymy składniki suche i mokre, dodajemy czerwoną porzeczkę i mieszamy wszystko łyżką (tylko do połączenia składników). Ciasto przekładamy do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy 28 do 30 minut.

Przed podaniem muffinki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ależ cudowności :) Jak mi tęskno do porzeczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mogę dodać porzeczki mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być mrożone, ale wcześniej ich nie rozmrażaj :-)

      Usuń

Wydrukuj przepis