poniedziałek, 30 czerwca 2014

pasta jajeczna ze szpinakiem

Jeśli lubicie domowe pasty jajeczne i szpinak - ta pasta na pewno Wam posmakuje. 
Pasta z jajek i szpinaku czyli smaczny dodatek do kanapek.
Użyłam mrożonego szpinaku, świeży jak najbardziej też będzie odpowiedni.
Polecam!

Na zdjęciach z chlebem pszenno-ziemniaczanym



Składniki:
4 jajka
100 g mrożonego szpinaku
ok. 30 g sera grana padano
1 czubata łyżka majonezu
sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na mniejsze kawałki. 
Zamrożony szpinak wkładamy na suchą patelnię, na wolnym ogniu podsmażamy do czasu, aż całkowicie rozmrozi się. Kiedy lekko przestygnie dokładnie wyciskamy z niego wodę i kroimy.
W misce umieszczamy pokrojone na kawałki jajka, szpinak, starty na tarce ser grana padano. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy majonez i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Mieszamy do połączenia składników.
Podajemy do kanapek.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, od humusu na takich prostych pomysłach skończywszy. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis