niedziela, 27 lipca 2014

łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Zupełnie przypadkowo powstał dzisiejszy przepis. I zupełnie niespodziewanie okrzyknięty został pysznym :-) Wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Świeżego łososia kroimy na kawałki i łączymy z podsmażonym świeżym szpinakiem, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami. Farsz zawijamy w ciasto francuskie, a następnie pieczemy w piekarniku. Paszteciki podajemy z sosem z jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku i koperku. Naprawdę smaczne danie. Polecam :-)


Składniki (6 pasztecików):
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g fileta z łososia
250 g świeżego szpinaku
100 g sera z niebieską pleśnią (typu lazur)
3-4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka smietany 18%
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz

1 łyżka mleka
2 łyżki sezamu

sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka drobno pokrojonego koperku, sól i pieprz

Wykonanie:
Szpinak płuczemy i odrywamy z niego łodyżki, następnie podsmażamy na patelni do czasu, aż liście zwiędną. Studzimy, dokładnie odciskamy z wody i drobno kroimy. Łososia płuczemy, osuszamy, oddzielamy ostrym nożem od skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy na małe kawałki. W misce łączymy ze sobą: łososia, szpinak, suszone pomidory, ser pleśniowy, śmietanę, sos sojowy i po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na 6 części. Na każdą wykładamy farsz, zawijamy boki i zlepiamy tworząc prostokątne paszteciki. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni C przez 18-20 minut.
Podajemy z sosem jogurtowym (mieszamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojony koperek, po szczypcie soli i pieprzu).

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda bosko, musi być pyszny, a znalazłam w lidlu ciasto francuskie light, wykorzystam do przepisu, zawsze troszkę mniej kalorii :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis