niedziela, 26 stycznia 2014

Pizza hawajska

Dzisiaj ciasto na pizzę robimy z użyciem suchych drożdży. Spód pizzy jest cienki i chrupiący. W dodatkach pojawia się boczek - świetnie tutaj pasuje.
Bardzo smaczna pizza, polecam :-)



Składniki (2 pizze o średnicy 25 cm):

Ciasto:
2 szklanki mąki (340 g)
240 ml wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:
200 g ananasa (najlepiej świeżego, ewentualnie z puszki)
140 g szynki
120 g żółtego sera
60 g wędzonego boczku w plasterkach

Sos: 1/2 puszki pomidorów, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu

Wykonanie:

Wodę lekko podgrzewamy. Wlewamy jej trochę do małej miseczki i rozpuszczamy w niej drożdże, zostawiamy na kilka minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, oliwę z oliwek, rozczyn z drożdży i sól. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne (jeśli jest zbyt kleiste można podsypać je odrobiną mąki). Kulę ciasta wkładamy do miseczki, smarujemy powierzchnię odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.

Przygotowujemy sos: pomidory w puszce przekładamy do małego garneczka podsmażając je przez około 15 minut, aż staną się gęste. Pod koniec smażenia dodajemy do nich oregano oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Ananasa i boczek kroimy na mniejsze kawałki. Ser i szynkę kroimy na cienkie plasterki.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je z miski, dzielimy na 2 porcje, zagniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki o średnicy 25 cm. Przekładamy na blaszki posmarowane odrobiną oliwy z oliwek i oprószone mąką.

Pizze smarujemy sosem pomidorowym pozostawiając odrobinę wolnego brzegu. Rozkładamy szynkę, boczek, ser i ananasa. Każdą pizzę pieczemy 14 minut.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Och proszę, nie masz litości! Takie pyszności na koniec dnia?! :):):)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis